Lettmann

lettmann-logo

50 vuotta melontainnovaatioita melojien iloksi!

Lettmann kajakit ja kanootit tunnetaan tinkimättömästä saksalaisesta laadusta, erinomaisesta ergonomiasta ja loistavista melontaominaisuuksista.

Klaus Lettmann aloitti kajakkien valmistuksen yli 50 vuotta sitten ja on edelleen aktiivisesti mukana. Minulla on ollut ilo työskennellä tämän legendan kanssa heidän tehtaallaan enkä osaa sanoin kuvailla arvostustani häntä kohtaan. Nykyisin tuotantoa johtava Jochen on menestynyt kilpameloja, kuten isä Klauskin. Myös myynnistä vastaava Martina on aktiivimeloja. Tämä on perheyritys vailla vertaa.

Useimpina työpäivinä tehtaan ydintiimi kokoontuu yhteiseen ruokapöytään isä Klausin luo, ja vaikka tuossa pöydässä harvemmin puhutaan kanooteista tai busineksesta, tunnelma on lämmin ja rakentava. Usein puhutaan autoista, Saksassa kun ollaan.

Lettmannin kajakit ja kanootit tehdään puhtaasti melonnan ehdoilla. Suunnittelua ei rajoita valmiit komponentit, sillä useimmat niistä tehdään itse. Tehtaalla on oma metallipaja, muovivalukoneet, rotaatiokoneet, puutyöverstas jne.

Suunnittelu tapahtuu edelleen lähes täysin käsityönä. Luonnokset tehdään paperille käsin ja lopullinen design syntyy todellisessa koossa käsityönä, jatkuvan testaamisen tukemana. Prosessi on yhtä aikaa uskomattoman perinteinen ja hämmästyttävän tehokas. Tehtaalla ei juosta, mutta työskentely on tehokasta ja tarkoituksenmukaista. Vierailu tehtaalla, kun reilusti aikaa, on minun luostarivaellukseni…

Skinnerin viimeistelyn yhteydessä pääsin kokemaan koko prosessin, kaikessa kauneudessaan. Jokaisena päivänä protoa melottiin, hienosäädettiin ja jätettiin yöksi kuivumaan ennen seuraavaa testipäivää. Voi tuntua hankalalta ja vanhanaikaiselta, mutta näin parhaat kajakit syntyvät. Tänään Lettmman mallisto on todella laaja ja kattaa useimpien melojien tarpeet kanoottipoolosta koskimelontaan, kuntomelonnasta ratamelontaan, järviretkeilystä vaativaan merimelontaan jne. Lisätietoja tuotekohtaisilta sivuilta ja Lettmankayaks.com